Skip to content

Budownictwo i architektura : W toku: Phoenix International Media Center / BIAD UFo

2 tygodnie ago

447 words

Dzięki uprzejmości BIAD UFo Architekci: BIAD UFo Lokalizacja: Pekin, Chiny Klient: Phoenix Satellite Television Projekt Rok: 2009-2012 Obszar projektu: 64973 m2 Zdjęcia: Dzięki uprzejmości BIAD UFo + 25 Phoenix International Media Center znajduje się w południowo-zachodniej części parku Chaoyang; powierzchnia terenu wynosi 1,8 hektara.
Całkowita powierzchnia budynku wynosi 65 000 m2 i wysokość 55 metrów.
Poza biurem medialnym, studiami radiowo-telewizyjnymi i biurami produkcyjnymi, budynek zapewnia mnóstwo otwartych przestrzeni dla publiczności, aby uzyskać interaktywne wrażenia, co wyraża unikalną koncepcję operacyjną Phoenix Media.
Logika koncepcji projektowej polega na stworzeniu powłoki ekologicznej, obejmującej indywidualne przestrzenie funkcjonalne jako koncepcję budynku w budynku.
Dwie niezależne wieże biurowe pod powłoką generują wiele wspólnych przestrzeni publicznych.
We wschodnich i zachodnich częściach wspólnych przestrzeni znajdują się ciągłe schody, platformy krajobrazowe, rampy najazdowe i ruchome schody ruchome, które wypełniają budynek dynamicznych i energetycznych przestrzeni.
Co więcej, rzeźbiarski kształt budynku pochodzi z Mobius Strip .
Rzeźbiarski kształt zapewnia harmonijną relację budynku z nieregularnym kierunkiem istniejących ulic, kącika siedzącego i parku Chaoyang.
Ciągła integralność i gładka powierzchnia budynku wyrażają topologiczną kulturę korporacyjną Phoenix Media.
Różnica wysokości między południowymi i północnymi przestrzeniami wewnętrznymi jest w stanie zapewnić jakość światła słonecznego, wentylacji i widoku krajobrazu wieżom biurowym, jednocześnie unikając olśnienia i szumów w sali nadawczej.
Ponadto różnica wysokości pozwala również uniknąć blokowania promieni słonecznych w budynku mieszkalnym w kierunku północnym.
Plan pierwszego piętra Poza tym w projekcie budynku zastosowano również rozwiązania energooszczędne i niskoemisyjne.
Zamiast ustawiania rury spustowej na gładkiej powierzchni, woda deszczowa zostanie zebrana poprzez naturalne upuszczenie wzdłuż żeber strukturalnych do zbiornika zbierającego, który znajduje się na dole budynku.
Po przefiltrowaniu woda deszczowa zostanie poddana recyklingowi, aby zlać artystyczny krajobraz wód i nawadniać krajobraz.
Oprócz estetycznej wartości kształtu architektonicznego, podczas wietrznej zimy w Pekinie, gładka powierzchnia i okrągły kształt również łagodzą poważne skutki wiatru ulicznego z wysokich budynków.
Tymczasem powłoka zapewnia również przestrzeń bufora klimatycznego dla przestrzeni funkcjonalnych jako.
Zielony płaszcz ..
Renderowanie Podwójna warstwa zewnętrzna budynku może poprawić komfort w obszarach funkcjonalnych i zmniejszyć zużycie energii.
Zastosowano technologię cyfrową, aby precyzyjnie dopasować fizyczną przestrzeń zewnętrznej powłoki i objętości wewnętrznej, aby zapewnić dokładne dopasowanie szwów.
Wspólna przestrzeń w kształcie stożka, mająca 30 metrów wysokości, generuje efekt komina, który zapewnia naturalną wentylację w celu oszczędzania energii w okresach przejściowych.
Dzięki uprzejmości sekcji BIAD UFo
[hasła pokrewne: pręty z aluminium, taśmy miedziane, gabloty muzealne ]

Powiązane tematy z artykułem: gabloty muzealne pręty z aluminium taśmy miedziane